"Αν δεν καώ εγώ,αν δεν καείς εσύ,αν δεν καούμε εμείς,πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη.."Ναζίμ Χικμέτ

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Οι ινδιάνοι του Περού ενώνουν τις δυνάμεις τους


Εμφανίστηκαν μέσα από την πυκνή ζούγκλα, μια μακριά σειρά από ξυπόλητους αρχηγούς και γέροντες βαμμένους στο πρόσωπο με παραδοσιακά χρώματα και φορώντας στο κεφάλι πολύχρωμα φτερά από παπαγάλους.
Όλοι καλέστηκαν να πάνε εκεί από τον επικεφαλή του χωριού Ουασίντσα, σε μια συνάντηση για να συζητηθεί το πρόβλημα των πετρελαϊκών εταιριών , που η κυβέρνηση επέτρεψε να ξεκινήσουν έργα εξόρυξης πετρελαίου στο 75% του Περουβιανού Αμαζόνιου. Οι περισσότεροι είχαν ταξιδέψει για ώρες ολόκληρες μέσα στο σκοτάδι. Κάποιοι εκπροσωπούν τις ινδιάνικες φυλέςΑκουαρ που ζουν διάσπαρτες κατά μήκος του ποταμού Παστάζα, στα πιο απόμακρα μέρη στα σύνορα με τον Ισημερινό.
Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μέρος ενός αναπτυσσόμενου κινήματος αντίστασης που αποκρυσταλλώνεται στα βάθη του Αμαζόνιου. Για πρώτη φορά απομονωμένες ομάδες ιθαγενών ενώνονται για να καταπολεμήσουν τα κυβερνητικά σχέδια για παράδοση του 75% του Αμαζόνιου εδάφους που αντιπροσωπεύει τα 3/3 του εδάφους του Περού στα χέρια των εταιρειών πετρελαίου και μεταλλευμάτων για εκμετάλλευση.

Άρχισε η «πράσινη ανάπτυξη»… Επιχείρηση-σκούπα στα Εξάρχεια και απόπειρα εισβολής στο Στέκι Μεταναστών.


Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταγγέλλει την τρομοκρατική επιχείρηση-σκούπα στα Εξάρχεια, καθώς και την απόπειρα αστυνομικής εισβολής στο Στέκι Μεταναστών. Χτες το βράδυ, εκατοντάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν την περιοχή των Εξαρχείων, εισέβαλαν σε μπαρ, προσήγαγαν μεγάλο αριθμό ατόμων που έπιναν υπόπτως ποτό, και υπέβαλαν σε εξευτελιστικούς ελέγχους ακόμα περισσότερα Μάλιστα, μια ομάδα ασφαλιτών επιχείρησε να εισβάλει στο Στέκι Μεταναστών της οδού Τσαμαδού, πράγμα που αποτράπηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων. Μετά τη χτεσινή βραδιά, έγινε φανερό ότι όταν η νυν κυβέρνηση μιλούσε προεκλογικά για «πράσινη ανάπτυξη», εννοούσε την πλήρη ανάπτυξη και κατάληψη του κέντρου της Αθήνας από τα ΜΑΤ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Βούγια περί πάταξης της ανομίας (δηλαδή των θαμώνων των Εξαρχείων) είναι συνεπείς τόσο με το ήθος του όσο και με την πολιτική ιστορία του.

http://gortynios.blogspot.com/2009/10/blog-post_10.html

καλεσμα στην γενική συνέλευση 8/10/09

Η εποχή της γενιάς μας είναι μια εποχή έντονων αντιθέσεων και συγκρούσεων. Μία εποχή στην οποία δεν μπορεις να μείνεις ουδέτερος ή αμέτοχος...

Tις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθήσαμε τις εξαγγελίες των μεγάλων κομμάτων για το μέλλον της χώρας και τον τρόπο που πρότεινε ο καθένας για την «έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση». Από τη μία η ΝΔ με τα «δύσκολα αλλά αναγκαία μέτρα» που πρέπει να εφαρμοστούν για να σωθούμε: πάγωμα των αυξήσεων, πιο σκληρές φορολογίες στα χαμηλά στρώματα, ιδιοτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, εκπαιδειτικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ με σημαία τη «δύναμη της αλλαγής» , μα για ποια αλλαγή μιλάμε όταν η νέα κυβέρνηση είναι ήδη παλία, αφού είναι οι ίδιοι που κυβερνούσαν επί 20 χρόνια, όταν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ βασίστηκαν σε παλιότερες του ΠΑΣΟΚ, όατν και τα δύο κόμματα έχουν κοινή πολιτική γραμμή στα περισσότερα ζητήματα,(ιδ.πανεπιστήμια.αλλαγές στο ασφαλιστικό,εξ.πολιτική, μεταναστευτικό κλπ)
Είναι πλεόν σίγουρο ότι ανεξαρτήτου χρώματος οι κυβερνήσεις δε θέλουν να δώσουν παροχές ακολουθώντας βέβαια και τις επιταγές της ΕΕ . Η οικονομική κρίση, οδηγεί ολόκληρους λαούς στην πείνα ενώ μεγάλώνει την ψαλίδα ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργαζομένους. Κυβερνήσεις ξεπουλούν δημόσιες υπηρεσίες ,ενώ «χαρίζουν» χρέη σε τραπεζικούς κολοσσούς. Η συγκέντρωση ολοένα και περισσότερου πλούτου σε όλο και λιγότερους δείχνει ότι η κρίση δεν οφείλεται σε έλλειψη αγαθών αλλά στις ίδιες τις αντιφάσεις του συστήματος και στην αδυναμία του να συνεχίσει να αναπαράγεται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο για εκείνο.. Είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις επηρεάζουν όχι μόνο την εργασία μας, αλλά το πως ζούμε, το τι πιστεύουμε, τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας.