"Αν δεν καώ εγώ,αν δεν καείς εσύ,αν δεν καούμε εμείς,πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη.."Ναζίμ Χικμέτ

ποιοί είμαστε:

Για την Ε.Α.Α.Κ. και το σχήμα της ΚΑΤΑΛΥΣΗΣχημικού

Τι είναι η Ε.Α.Α.Κ.;
Είναι μια πολιτική δύναμη που γεννήθηκε το 1990 μέσα στο πανεπιστήμιο, και πρωτοστάτησε στους μεγάλους αγώνες που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια (ΠΣΕ, ΑΣΕΠ, ΑΕΙ-ΤΕΙ, Αντιπολεμικό Κίνημα, Αξιολόγηση, Αναθεώρηση Συντάγματος- Ν. Πλαίσιο,δεκέμβρης 2008) σαν ένωση και συντονισμός ανεξάρτητων αριστερών σχημάτων. Έχει Πανελλαδικές συναντήσεις (τα διήμερα στην αρχή και στη μέση του χρόνου), αλλά και συναντήσεις ανά πόλεις, οι οποίες έχουν σκοπό την όλο και βαθύτερη συζήτηση και σύνθεση απόψεων μεταξύ των σχημάτων και των αγωνιστών και τη χάραξη κοινής πολιτικής για τα μέτωπα που ανοίγονται σε όλο το πανεπιστήμιο και την κοινωνία (π.χ. φοιτητική μέριμνα, νομοσχέδια, αντιπολεμικό κίνημα).
Η Ε.Α.Α.Κ. είναι ένα πετυχημένο πείραμα της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Έχει καταφέρει να συσπειρώσει δυνάμεις και αγωνιστές της ανεξάρτητης ριζοσπαστικής Αριστεράς που καμία φοιτητική παράταξη δεν κατάφερε ποτέ. Είναι πεδίο διαλόγου και ενωτικής δράσης για πολλές διαφορετικές απόψεις και συλλογικότητες. Είναι η αριστερά με τους ανυποχώρητους και νικηφόρους αγώνες που τολμά να κάνει αυτοκριτική και μαθαίνει από τα λάθη της. Αμφισβητεί τους μονόδρομους της ΕΕ, τη βαρβαρότητα του πολέμου και του ΝΑΤΟ, του εθνικισμού και του ρατσισμού, υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, τη λεηλασία του περιβάλλοντος.
Το γεγονός ότι κάθε σχήμα έχει τις δικές του απόψεις και ξεχωριστές διαδικασίες, διασφαλίζει τη διαφορετικότητα, την ανεξαρτησία και τη σημαντικότητα κάθε σχήματος. Η λογική αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μαζοποίηση και τη λογική της τυφλής υπακοής στην κοινή γραμμή που ορίζει το κόμμα (παράταξη – ιμάντας μεταβίβασης κομματικής γραμμής), η οποία εμφανίζεται στις παραδοσιακές παρατάξεις που παρεμβαίνουν στα πανεπιστήμια, είτε τις κυβερνητικές (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ/ΝΔ, ΠΑΣΠ/ΠΑΣΟΚ) είτε ακόμα και αυτές της παραδοσιακής αριστεράς (ΠΚΣ/ΚΚΕ, Αριστερή Ενότητα/ ΣΥΡΙΖΑ).

Επιλέγουμε να είμαστε:

Ανεξάρτητοι οικονομικά και πολιτικά από το κράτος και κομματικούς μηχανισμούς. Ανεξάρτητοι από την κυρίαρχη πολιτική γιατί θέλουμε οι πράξεις και οι απόψεις μας να εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας(του εργαζόμενου κόσμου και των νέων). Αλλά κυρίως επειδή πιστεύουμε ότι η διαμόρφωση της πολιτικής άποψης πρέπει να αφορά καταρχάς τον κόσμο που τον επηρεάζει.

Ριζοσπαστικοί γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής πρακτικής (ρήξεων με κατεστημένες ιδεολογίες, με βολέματα και με αδιαφορία). Γιατί μπροστά στην αντίληψη "αλλιώς δε γίνεται" προτάσσουμε την ομορφιά του αγώνα

Αριστεροί γιατί βλέπουμε την αναγκαιότητα μιας άλλης κοινωνίας συνολικά, που ξεπερνά τα όρια του καπιταλισμού και στηρίζεται στην ισότητα και στην ελευθερία και όχι στη βαρβαρότητα και στο κέρδος μέσα από την καθημερινότητά μας! Σε καλούμε λοιπόν να συμβάλλεις στις κουβέντες του συλλόγου, στις γενικές συνελεύσεις αλλά και να συνδιαμορφώσουμε τις απόψεις μας στα σχήματα των ΕΑΑΚ!

• Παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα ανεξάρτητο από κράτος, κόμματα, κομματικούς μηχανισμούς, ΜΜΕ και καθηγητές. Αμεσοδημοκρατικά οργανωμένο που η καρδιά του θα χτυπά στις Γενικές Συνελεύσεις και στον συντονισμό αυτών, όπου όλοι οι φοιτητές είναι ισότιμοι.
• Πρωτοκαθεδρία στις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις
• Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας πετάνε και δεν μπαίνουμε στη λογική να τα διαχειριστούμε. Θέλουμε να διαχειριζόμαστε τη ζωή μας και τον πλούτο που παράγουμε.
• Παλέυουμε για την εργασιακή μας προοπτική, κόντρα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που ακολουθούν τα σχέδια της ΕΕ, παλεύουμε από τη σκοπιά της ενότητας των συμφερόντων της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, αντίθετα με συντεχνιακές λογικές, που κατακερματίζουν τον αγώνα και μας οδηγούν έναν-έναν στην ήττα.
• Παλεύουμε για ένα κίνημα που εναντιώνεται στην κρατική καταστολή και δεν τρομοκρατείται αλλά συγκρούεται με όσους καταφέρονται ενάντια στα αιτήματά τους.
• Συνεχίζουμε έχοντας επίγνωση της δύναμής μας, με τα μάτια ανοιχτά σε νέες ιδέες και κινήσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους μας.
• Παλεύουμε για ένα κίνημα νικηφόρο που θα καταφέρνει να συσπειρώνει δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικούς στα αμφιθέατρα και στον δρόμο, αποδυκνύοντας πως οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες μπορούν να κατακτούν νίκες και να ακυρώνουν κεντρικές επιλογές του κράτους.


Τι είναι η ΚΑΤΑΛΥΣΗχημικού;
Το σχήμα υπάρχει στο τμήμα τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια και έχει πρωτοστατήσει τόσο στις μάχες που δίνονται μέσα στη σχολή ,όσο και εκτός αυτής .Απαρτίζεται από φοιτητές του τμήματος και αποτελεί οργανικό κομμάτι της Ε.Α.Α.Κ..
Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις δεν παίρνονται στην κάλπη αλλά στις Γενικές Συνελεύσεις.Προωθούμε την αμεσοδημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων για την επίλυση των ζητημάτων που μας αποσχολούν .
Τασσόμαστε με την Αριστερά που,δεν υποτάσσεται στην επιρροή και την τρομοκρατία της αστικής πολιτικής και παλεύει αταλάντευτα για την ικανοποίηση των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας. Μια αριστερά που μάχεται για να απεμπλακεί το Κίνημα από λογικές που έχουν επιφέρει την αποδυνάμωση του και λογικές που είτε επιχειρούν να ρίξουν το κίνημα σε εθνικιστικά μονοπάτια(ΛΑΟΣ/ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ) είτε στο να καλούν τον εργαζόμενο να πληρώσει τα «σπασμένα» των καπιταλιστών(ΝΔ/ΠΑΣΟΚ). Σε αυτή την Αριστερά είμαστε στρατευμένοι και μέσα από τις γραμμές της Ε.Α.Α.Κ. δίνουμε καθημερινά τις μάχες μας στη σχολή συνδέοντας πάντα τις μάχες σε επίπεδο σχολής με τις μάχες στο επίπεδο της εργασίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Πρέπει να απεμπλακούμε από τα προτάγματα του ρεφορμισμού,είτε αυτά αποθεώνουν το αλάνθαστο της κομματικής γραμμής (ΚΚΕ) είτε αρκούνται στη συνάθροιση δυνάμεων στα πλαίσια μιας λογικής ενότητας άνευ όρων και στόχων(ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ). Τα αστικά κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φλέρταραν και φλερτάρουν με τον κυβερνητισμό των ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ γιατί γνωρίζουν ότι στην κρίσιμη στιγμή θα ενσωματωθούν και θα οδηγήσουν το κίνημα στην ήττα ή και σε επαίσχυντες συγκυβερνήσεις όπως έκαναν από κοινού το ΄90-΄91 το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός μαζί με την Νέα Δημοκρατία .Λογικές που τόσο το Εργατικό και το Φοιτητικό Κίνημα δεν τις έχουν ξεχάσει .
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ,ΚΑΜΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ,ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!!

''Για τον κομμουνιστή όλη η ηθικότητα βρίσκεται σ'αυτή τη σφιχτή,αλληλέγγυα πειθαρχία και στο συνειδητό μαζικόν αγώνα ενάντια στους εκμεταλευτες''Β.Ι.ΛΕΝΙΝ